Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Закарпатські експерти обговорили ключові зміни до Податкового кодексу

опубліковано 27 вересня 2024 о 14:45

У четвер, 26 вересня 2024 року, в Ужгороді відбулося спільне засідання Президії Громадської ради при Закарпатській ОДА та Громадської ради при ГУ ДПС у Закарпатській області, а також представників Регіонального відділення Українського союзу промисловців і підприємців (УСПП) в Закарпатській області. Центральною темою обговорення став проект Закону №3939 ІX «Про внесення змін до Податкового кодексу щодо особливостей оподаткування в період дії воєнного стану».

Марта Волощук, голова ради ТВ АППУ у Закарпатській області  детально проаналізувала запропоновані зміни та представила консолідовані пропозиції експертної спільноти. Серед ключових ініціатив – збереження чинної ставки військового збору для наявних платників, запровадження військового збору для ФОП-єдинників (1,2 та 4 груп)  у розмірі 1,5% від мінімальної заробітної плати, підвищення максимальної бази нарахування ЄСВ та імплементація прогресивної шкали оподаткування доходів.

Особливу увагу приділили питанням збільшення акцизного податку на тютюнові вироби та алкогольні напої, збільшення оподаткування грального бізнесу, а також підвищення ставки оподаткування дивідендів до 9%. За словами експертів, ці кроки відповідають європейським тенденціям та сприятимуть наповненню бюджету.

Заступник начальника ГУ ДПС у Закарпатській області Степан Кіяк представив ключові аспекти Національної стратегії доходів до 2030 року. Він наголосив на важливості диджиталізації податкових сервісів, удосконаленні системи адміністрування податків, боротьбі з тіньовою економікою та гармонізації податкового законодавства з нормами ЄС.

«Запропоновані зміни спрямовані на оптимізацію податкової системи в умовах воєнного стану та післявоєнного відновлення економіки. Важливо знайти баланс між фіскальною ефективністю та стимулюванням економічного розвитку», – підкреслив Степан Кіяк.

За результатами засідання узгоджені пропозиції будуть направлені до Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики.

ДПС у Закарпатській області