Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Що слід знати про новації з адміністрування та сплати ЄСВ у 2021-му році

опубліковано 11 лютого 2021 о 13:29




З 1 січня 2021 року набрали чинності зміни у податковому законодавстві щодо єдиного соціального внеску. Зокрема, новації стосуються нарахування і сплати ЄСВ і визначаються законами України № 592 та 2464. Так, розширено перелік платників єдиного внеску, які звільняються від сплати за себе цього податку. Звільняються від сплати за себе ЄСВ фізичні особи-підприємці та особи, що провадять незалежну професійну діяльність, за умови взяття їх на облік як ФОП та провадження ними одного виду діяльності одночасно як ФОП, і як особа, яка здійснює незалежну професійну діяльність.

Крім того, для ФОП, крім спрощенців, осіб, що провадять незалежну професійну діяльність та членів фермерського господарства скасовується обов’язок сплачувати мінімальний розмір ЄСВ за місяці, у яких не було отримано доходу (прибутку).

Отже, для цих категорій платників податків, ЄСВ нараховується на суму доходу (прибутку) отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб.

Понад 4 мільярда 778 мільйонів гривень за 2020 рік надійшло у бюджет від сплати ЄСВ у Закарпатті. Що на 6 з гаком % більше, ніж у 2019. З них левова частка -4,4 мільярди гривень – сплатили 14305 роботодавців краю. Понад 39 тисяч ФОП та самозайнятих осіб сплатили за себе ЄСВ у сумі майже 363 мільйони гривень. Так, деякі органи місцевого самоврядування у краї прийняли рішення зменшити чи звести до нуля ставку єдиного податку на час карантину, решта – ні. Тому при звільненні від сплати ЄСВ платник єдиного податку повинен сплачувати єдиний соціальний внесок згідно законодавства.

Детальніше у сюжеті Телекомпанії "М-Студіо"