Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В Ужгороді податківці розповіли підприємцям про зміни у застосуванні спрощеної системи оподаткування та використанні РРО

опубліковано 16 серпня 2023 о 14:30

Сьогодні у приміщенні Ужгородської міської ради пройшла робоча зустріч фахівців ГУ ДПС у Закарпатській області та Територіального відділення Асоціації платників податків у Закарпатській області із представниками бізнесу Ужгородської територіальної громади. Захід відбувся у зв’язку зі вступом у дію Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», яким передбачено перехід країни на довоєнне оподаткування.

Податківці розповіли платникам, що положення зазначеного вище Закону відновлюють обов’язкову сплату єдиного податку, також ним скасовано спеціальний режим оподаткування за ставкою 2%, відновлено відповідальність бізнесу за незастосування касових апаратів та частково знято мораторій на проведення податкових перевірок.

Особливу увагу представники податкових органів звернули на обов’язковому використанні спрощенцями ІІ, ІІІ і IV груп реєстраторів розрахункових операцій та програмних реєстраторів розрахункових операцій. Зауважили, що  платники можуть використовувати будь-який представлений на ринку програмний РРО, залежно від своїх фінансових можливостей та функціональних потреб, а Податкова служба надає можливість безкоштовного встановлення програмного РРО на будь-який комп'ютер, ноутбук або ґаджет.

Фахівці ДПС поінформували суб’єктів господарювання і про відновлення відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». Зокрема, з 1 жовтня 2023 року у разі встановлення контролюючими органами факту непроведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи, будуть застосовуватись фінансові санкції, передбачені п. 1 ст. 17 Закону. Умовою дотримання законодавства у сфері застосування РРО/ПРРО є реєстрація РРО та/або ПРРО в контролюючому органі.

Також податківці повідомили присутнім, що Закон України від З0 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» дозволив спрощено заповнювати чеки для платників єдиного податку.

Відтак, при зазначенні назви товару (послуги) у вигляді, що відображає споживчі ознаки товару (послуги) та ідентифікує належність товару (послуги) до товарної групи чи послуги необхідно використовувати товарознавчий класифікатор та зазначати товар (послугу), який класифікується за назвою «Групи» замість відображення конкретної позиції.

У ДПС наголошують, ця норма стосується тільки фізичних осіб – підприємців, які перебувають на спрощеній системі оподаткування та є платниками єдиного податку І, II та III групи за ставкою єдиного податку 5%. Тобто вони зможуть зазначати назву товару (послуги) у спрощеному вигляді.

ДПС у Закарпатській області