Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Під час телефонної «гарячої лінії» із закарпатськими податківцями платники дізнавалися про нюанси використання ПРРО

опубліковано 18 серпня 2023 о 15:22

Податківці Головного управління ДПС у Закарпатській області проводять телефонні «гарячі лінії» щодо актуальних тем та новацій податкового законодавства. Сьогодні Вікторія Лизанець – начальник відділу організації роботи ЦОП та надання адміністративних послуг, розгляду звернень державних органів, податкових сервісів управління податкових сервісів відповідала на запитання платників про реєстрацію реєстраторів розрахункових операцій та програмних реєстраторів розрахункових операцій.

Ось кілька запитань та відповідей на них, які цікавили платників під час звернень:

Як діяти, якщо при вході на ПРРО відображається повідомлення «Відсутні доступні господарські одиниці»?

У разі отримання відповідного повідомлення потрібно перевірити:

- чи правильно касиром було обрано ключ та сертифікат для входу;

- чи наявні інші сертифікати або ключі в каталозі,де розміщено ключ та сертифікат для входу;

- сертифікат було видано для ключа, який обрано як ключ касира (дані можливо перевірити на сайті КНЕДП, яким видано ключ);

- чи вірно обрано дані ідентифікатора ключа суб’єкта з сертифіката в повідомленні 5-ПРРО;

- чи вносив СГ зміни у дані про об’єкт оподаткування, на який зареєстровано ПРРО.

Яким чином заповнюється графа 3 «Ідентифікатор ключа суб’єкта» Повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа (для повідомлень щодо сертифікатів відкритих ключів, які застосовуються в ПРРО)?

Суб’єкту господарювання необхідно: 

- у відкритому файлі сертифіката перейти у вкладку «Докладно» та знайти поле з назвою «Використання ключа», яке відповідає значенню «Цифровий підпис, Неспростовність» (якщо значення поля не відповідає зазначеним даним необхідно обрати інший сертифікат);

- знайти та виділити рядок з назвою «Ідентифікатор ключа суб’єкта». 

При виборі поля «Ідентифікатор ключа суб’єкта» у нижчому віконці відображається набір букв та цифр, який і потрібно вказати у даних графи 3 «Ідентифікатор ключа суб’єкта» при заповненні Повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа (для повідомлень щодо сертифікатів відкритих ключів, які застосовуються в ПРРО). У разі відображення ключа у вигляді парних наборів символів (як приклад: 88 b9 20 a1 91 b2 40 2e 86 f5 f9 cd 21 9a 7d 77 b8 34 44 8f 78 73 5b 0d 97 34 b7 26 6b 80 f1 56) необхідно при заповненні графи 3 «Ідентифікатор ключа суб’єкта» прибрати пробіли.

Чи має право СГ використовувати одну печатку на всіх ПРРО, які зареєстровані на кожну окрему господарську одиницю?

Так, якщо такі ПРРО не потребують задіяння касирів. У разі, якщо при використанні ПРРО задіяні касири, то для кожного такого ПРРО необхідно створити окрему печатку.

Чи необхідно подавати Повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа (J/F1391802), якщо у СГ закінчилась дія електронного ключа та він згенерував новий ключ?

Так.

Як здійснюється програмування найменування товарів (послуг) при використанні програмного забезпечення «ПРРО ДПС»?

Здійснюється оператором (касиром) самостійно шляхом додавання таких товарів за допомогою самого програмного забезпечення або за допомогою імпорту раніше підготованого переліку номенклатури, який формується для кожного програмного забезпечення у окремому форматі згідно з інструкцією (Керівництво користувача ПРРО ДПС (WEB, Android, iOS, Windows)).

Фахівці Головного управління ДПС у Закарпатській області радять платникам стежити за анонсами телефонних «гарячих ліній» та отримувати актуальні відповіді на запитання, що стосуються податкового законодавства.

ДПС у Закарпатській області