Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про використання РРО/ПРРО та зміни у застосуванні спрощеної системи оподаткування – під час зустрічі у Іршаві

опубліковано 22 серпня 2023 о 16:44

Сьогодні у приміщенні Іршавської міської ради пройшла робоча зустріч фахівців ГУ ДПС у Закарпатській області та Територіального відділення Асоціації платників податків у Закарпатській області із представниками бізнесу Іршавської, Кам’янської, Зарічансьої, Довжанської та Білківської територіальних громад. Захід відбувся у зв’язку зі вступом у дію Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», яким передбачено перехід країни на довоєнне оподаткування.

Податківці розповіли платникам, що положення зазначеного вище Закону відновлюють обов’язкову сплату єдиного податку, також ним скасовано спеціальний режим оподаткування за ставкою 2%, відновлено відповідальність бізнесу за незастосування касових апаратів та частково знято мораторій на проведення податкових перевірок.

Також вказаним Законом відновлено відповідальність з 1 жовтня 2023 року суб’єктів господарювання (спрощенців ІІ, ІІІ і IV груп) за незастосування при готівкових розрахунках РРО. Тож торгівці, які ще не зареєстрували касовий апарат, в найкоротші терміни повинні про це подбати. На ринку наразі є доволі значний асортимент реєстраторів розрахункових операцій, відтак підприємцях є з чого обирати. Однак, який саме застосовувати у своїй діяльності – програмний чи класичний – повинен визначити сам торгівець.

Фахівці ГУ ДПС зауважили, що обидва види реєстраторів з погляду податкового законодавства є рівноцінними, однак у кожного є свої особливості. До прикладу, якщо класичний касовий апарат є окремим приладом, то для роботи з цифровим потрібно завантажити спочатку програмне забезпечення на будь-який ґаджет: смартфон, планшет, ноутбук чи комп’ютер. Проте, вартість програми є значно дешевшою за класичний РРО, а якщо обрати програмне забезпечення від ДПС, то воно взагалі надається безкоштовно, як і подальше його обслуговування. Слід пам’ятати, що для роботи з ПРРО повинен бути зв’язок з інтернетом. Однак, підприємець може певний час працювати в режимі офлайн.

Що ж до реєстрації ПРРО, то спочатку суб’єкту господарювання необхідно завантажити програму на пристрій, а тоді уже подати довідку за формою 20-ОПП та заяву 1-ПРРО. У випадку обрання класичного апарату потрібно спочатку укласти договір з ЦСО, а тоді провести процедуру реєстрації. Тож, підприємцю необхідно зробити вибір, враховуючи власні потреби та фінансові можливості, а зі сторони податкової служби, бізнес може розраховувати на консультаційну допомогу в будь-якому випадку.

Безоплатний ПРРО від ДПС розміщено у відкритому доступі на відповідних цифрових платформах (завантажити можна ТУТ).

Подати до контролюючого органу заяву для реєстрації РРО можна в електронній або паперовій формі, для реєстрації ПРРО – виключно в електронній формі.

Форма заяви для реєстрації ПРРО знаходиться ТУТ.

Під час заходу податківці відповідали на запитання підприємців, а також розповіли нюанси визначення мінімального податкового зобов’язання, які також цікавили платників.

ДПС у Закарпатській області