Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про новації податкового законодавства та користування сервісами від ДПС йшлося під час семінару в Мукачеві

опубліковано 31 січня 2024 о 10:04

Напередодні у Мукачеві пройшов семінар для фізичних осіб – підприємців, керівників юридичних осіб, у тому числі і релокованих на тему «Новації податкового та бюджетного законодавства – 2024 рік». Участь у заході взяли фахівці Головного управління ДПС у Закарпатській області, Мукачівської ДПІ, представники Асоціації платників податків, Спілки аудиторів, Спілки бухгалтерів Закарпаття та працівники органів місцевого самоврядування.

Під час семінару Наталія Жук, начальник управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС у Закарпатській області розповіла присутнім у яких випадках громадяни подають декларації про майновий стан і доходи; терміни подання декларацій; які доходи підлягають декларуванню; способи подання декларації. Фахівець зауважила, що з 1 січня 2024 року діє нова форма податкової декларації, яка затверджена наказом Міністерства фінансів України від 2 жовтня 2015 №859 у редакції наказу Міністерства фінансів України від 28 серпня 2023 №467 «Про внесення змін до форми податкової декларації про майновий стан і доходи», яку можна подати в електронному вигляді через Електронний кабінет платника у розділі «ЕК для громадян» – «Податкова декларація про майновий стан і доходи».

Маріанна Решетар, начальник управління податкових сервісів ГУ ДПС у Закарпатській області, звернула увагу учасників заходу на можливості податкових сервісів від податкової служби, зокрема, про новий електронний сервіс – безкоштовний мобільний застосунок «Моя податкова». У додатку можна отримати інформацію про адресу реєстрації та фактичне місце проживання, об’єкти оподаткування, обов’язок сплатити суму грошового зобов’язання (ППР), стан розрахунків з бюджетом, надіслати запит на отримання відомостей про суми виплачених доходів, а також подати декларацію про майновий стан і доходи.

Начальник управління податкових сервісів нагадала і про порядок реєстрації РРО/ПРРО в контролюючому органі. Для цього необхідно подати відповідну заяву, зокрема, для реєстрації ПРРО – виключно в електронній формі. Обробка поданих заяв здійснюється автоматично засобами інформаційно-комунікаційної системи ДПС. Про результат обробки заяви, реєстрацію РРО/ПРРО суб’єкт господарювання дізнається у «Електронному кабінеті платника».

Заступник начальника управління – начальник відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб – підприємців, податків з громадян та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність Ольга Погоріляк поінформувала відвідувачів семінару, що 1 січня 2024 року набрав чинності Закон України від 09.11.2023 № 3460-ІХ «Про Державний бюджет України на 2024 рік», яким встановлено, що мінімальна заробітна плата становитиме: з 1 січня 2024 року – 7 100 гривень, а з 1 квітня 2024 року – 8000 гривень.

Відтак податківець роз’яснила, що суми єдиного податку для 1 та 2 групи ФОП прив’язані до прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати. Відповідно, у 2024 році сума єдиного податку щомісяця складатиме: для 1 групи ФОП – 302,80 грн (10% від прожиткового мінімуму); для 2 групи ФОП – 1420 грн, (20% від мінімальної зарплати); для 3 групи ФОП ставки не зміняться порівняно з 2023 роком. Фахівець звернула увагу, що розміри єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування з 1 січня 2024 року є такими: мінімальний ЄВ – 1562 грн за місяць (22% від мінімальної зарплати 7100 грн); максимальний ЄВ – 23430 грн за місяць (22% від 15 мінімальних зарплат). З 1 квітня 2024 року розміри ЄВ будуть такими: мінімальний ЄВ – 1760 грн за місяць (22% від мінімальної зарплати 8000 грн); максимальний ЄВ – 26400 грн за місяць (22% від 15 мінімальних зарплат).

Світлана Михайлишин, головний державний інспектор відділу адміністрування податку на прибуток, неприбуткових установ і організацій та спрощеної системи оподаткування ГУ ДПС у Закарпатській області роз’яснила відвідувачам семінару новації у сфері оподаткування юридичних осіб – платників єдиного податку.

Наприкінці заходу фахівці органів ДПС відповіли на запитання, які цікавили присутніх та нагадали, що актуальні роз’яснення та зміни у сфері податкового законодавства можна знайти на сайті податкових органів Закарпаття (https://zak.tax.gov.ua/) та офіційній сторінці у Facebook.

ДПС у Закарпатській області