Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Говорили про податки й бізнес. Закарпатські податківці взяли участь в круглому столі

опубліковано 26 лютого 2024 о 13:20

Днями в Ужгороді відбувся круглий стіл на тему «Податки і бізнес: пошук оптимальних рішень у 2024 році». Захід в якому взяли участь представники Головного управління ДПС у Закарпатській області, Громадської ради при Головному управлінні ДПС у Закарпатській області, ТВ АППУ у Закарпатській області, Закарпатського окружного адміністративного суду, Обласного відділення Федерації професійних бухгалтерів та аудиторів України, Ужгородського національного університету, провідних консалтингових та адвокатських об’єднань організувало Відділення АПУ в Закарпатській області.

Одним з ключових спікерів заходу став Ігор Орос, начальник управління економічного аналізу Головного управління ДПС у Закарпатській області. Він детально розповів про концепцію масштабної податкової реформи, яка була представлена в Національній стратегії доходів на 2024-2030 роки.

За словами податківця, головною метою реформи є посилення фіскальної спроможності України, адаптація податкового та митного законодавства до стандартів ЄС, а також створення сприятливих умов для післявоєнного відновлення економіки. В основі концепції реформи лежить зміна філософії роботи податкових та митних органів – перехід від тотального контролю до сервісної моделі взаємодії з бізнесом на засадах прозорості та довіри. 

Реформа відбуватиметься в три етапи, а серед ключових напрямів змін в оподаткуванні Ігор Орос виділив такі:

- реформа спрощеної системи оподаткування;

- повернення до прогресивної шкали оподаткування доходів громадян;

- зміцнення дохідної бази місцевих бюджетів.

Крім того, учасники розглянули питання актуальної судової практики розгляду податкових спорів; питання зупинення реєстрації податкових накладних: нормативне регулювання і практичний досвід; оподаткування діяльності з будівництва і продажу житла (МОНи, ЖБК, ПДВ тощо).

Захід проходив в залі засідань вченої ради Ужгородського національного університету.

ДПС у Закарпатській області