Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Додаткові заходи фінансового контролю

опубліковано 25 квітня 2024 о 16:37

Е-декларування – не єдиний вид контролю за статками осіб, уповноважених на виконання функцій держави та місцевого самоврядування. Щоб постійно контролювати рівень доходів та видатків осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, законодавцем окрім основних, встановлені ще й додаткові заходи здійснення фінансового контролю. Їх перелік передбачений у статті 52 Закону України «Про запобігання корупції» від 14.10.2024 №1700-VII.

Додатковими засобами фінансового контролю є:

- повідомлення про відкриття валютного рахунка в установі банку-нерезидента;

- повідомлення про суттєві зміни у майновому стані.

З набранням чинності 12.10.2023 Закону України «Про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану» від 20.09. 2023 року № 3384-IX (далі – Закон № 3384-IX), у суб’єктів декларування відновлено обов’язок подавати повідомлення про відкриття валютного рахунка та про суттєві зміни майнового стану.

Обов’язок суб’єктів декларування щодо інформування Національне агентство з питань запобігання корупції (далі – Національне агентство) про відкриті рахунки та суттєві зміни у майновому стані виникає з часу настання такого випадку. Тобто, він залежить від події, а не від конкретного терміну (як у випадку із подачею щорічної декларації).

Зокрема, у разі відкриття суб’єктом декларування або членом його сім’ї валютного рахунка в установі банку-нерезидента відповідний суб’єкт декларування зобов’язаний у двадцятиденний термін письмово повідомити про це Національне агентство у встановленому ним порядку, із зазначенням номера рахунка і місцезнаходження банку-нерезидента.

У разі суттєвої зміни у майновому стані суб’єкта декларування, а саме, отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року, зазначений суб’єкт у десятиденний строк з моменту отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку зобов’язаний повідомити про це Національне агентство. Вказана вимога застосовується до суб'єктів декларування, які є службовими особами, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище, а також суб'єктів декларування, які займають посади, пов'язані з високим рівнем корупційних ризиків, відповідно до статті 513 Закону України «Про запобігання корупції».