Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Сваляві податківці розповіли платникам про кампанію декларування та новації в законодавстві

опубліковано 19 лютого 2021 о 15:26

Днями фахівці Свалявської ДПІ ГУ ДПС у Закарпатській області провели виїзну зустріч із підприємцями, які здійснюють діяльність в одному з торговельних центрів м. Свалява. Під час зустрічі учасники обговорили питання щодо декларування громадянами доходів, отриманих у 2020 році та новації у сфері застосування реєстраторів розрахункових операцій.

На початку зустрічі Ганна Лендєл – начальник Свалявської податкової інспекції, наголосила присутнім, що до 1 травня 2021 року триває кампанія декларування доходів громадян, отриманих у 2020 році. Декларування доходів громадян пов’язано із виконанням платниками податків вимог Податкового кодексу, згідно з якими окремі категорії громадян зобов’язані подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи.

Зокрема, подати декларацію можна одним із таких способів:

- особисто або уповноваженою особою;

- поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку подання;

- засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги».

Податківці звернули увагу платників на зручність у користуванні електронним сервісом від ДПС «InfoTAX» в Telegram та можливості отримувати актуальну інформацію на сторінках ДПС України та Головного управління ДПС у Закарпастькій області у соціальних мережах.

Використання електронних сервісів від ДПС скорочує час і витрати при поданні податкової декларації, мінімізує помилки при заповненні декларації, надає можливість подання копій первинних документів як додаток до податкової декларації в онлайн режимі.

Головний державний інспектор Свалявської ДПІ Оксана Фільо розповіла підприємцям  про терміни подачі декларації про майновий стан і доходи, у яких випадках виникає обов’язок щодо подання декларації  та   випадки коли обов'язок платника податку щодо подання декларації вважається виконаним, і податкова декларація не подається. А також звернула увагу присутніх про порядок отримання права платників податків на податкову знижку.

Старший державний інспектор Свалявської ДПІ Мирослав Князь інформував платників податків про новації, які запроваджуються з введенням в дію законів України «Про внесення змін до законів України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» та «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг».

Зокрема відтерміновано з 1 січня 2021 року до 1 січня 2022 року обов’язкове використання РРО деяким категоріям СГД, платникам єдиного податку II-IV групи, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати (у 2021році це 1 320 000 грн), незалежно від обраного виду діяльності.

Фізичним особам – підприємцям, платникам єдиного податку І групи, не потрібно застосовувати касові апарати взагалі.

Однак, податківець зауважив, що з 1 січня 2021 року обов’язково застосовують РРО або програмний РРО (ПРРО) незалежно від обсягу річного доходу ФОП – платники єдиного податку II-IV групи, які здійснюють діяльність за наступними видами діяльності:

- реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

- реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я;

- реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Суб’єкти господарювання, які підпадають під дію Закону та Податкового кодексу України (далі – Кодекс), згідно з якими настає обов’язок застосовувати РРО та/або ПРРО, можуть користуватися двома безкоштовними програмними рішеннями (ПРРО) «Програмний реєстратор розрахункових операцій» та фіскальний додаток пРРОсто, що призначені для проведення розрахункових операцій.

На завершення присутні отримали відповіді на свої проблемні запитання. Присутні підприємці розповіли, що їм імпонує такий формат зустрічі, де можна висловити власну думку, бути почутим і розраховувати на позитивний результат.

За матеріалами Свалявської ДПІ

ГУ ДПС у Закарпатській області