Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Іршавській ДПІ податківці інформували громадян, які мають статус ВПО, про можливість скористатися правом на податкову знижку

, опубліковано 08 серпня 2022 о 16:15

Днями у приміщенні Іршавської ДПІ податківці надали роз'яснення громадянам України, які мають статус внутрішньо переміщеної особи, щодо можливість скористатися правом на податкову знижку щодо суми коштів, фактично сплачених ними протягом звітного року, у вигляді орендної плати за договором оренди житла (квартири, будинку).

Фахівці звернули увагу, що право на отримання податкової знижки за умови наявності підстав, передбачених Податковим кодексом України, мають громадяни, які не є суб'єктами господарювання та які протягом минулого року отримували заробітну плату, з якої утримувався податок на доходи фізичних осіб.

Для повернення сплаченого до бюджету податку на доходи фiзичних осіб необхідно подати до податкових органів: декларацію про майновий стан і доходи; копію довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи; копію договору оренди житла; платіжні та розрахункові документи, що підтверджують факт сплати; заяву, в якій зазначені відомості щодо відсутності умов, які не дають право на отримання податкової знижки згідно з нормами законодавства.

Копії зазначених документів надаються разом з податковою декларацією, у тому числі при поданнi декларації засобами електронного зв'язку в електронній формі, а оригінали цих документів не надсилаються контролюючому органу, але підлягають зберіганню платником податку. Платник податку має право скористатися такою податковою знижкою виключно за умови, що вiн та/або члени його сім'ї першого та другого ступенів споріднення: не мають у власності придатноï для проживання житлової нерухомості, розташованої поза межами тимчасово окупованої території України; не отримують передбачених законодавством Украïни бюджетних виплат для покриття витрат на проживання. Розмір такої знижки не може перевищувати у розрахунку на календарний рік 30 розмірів мінімальної заробітної плати. встановленої на 1 січня звітного (податкового) року.

Також працівники Іршавської ДПП нагадали громадянам, що платники податків мають право подати декларацію про майновий стан і доходи засобами електронного зв'язку. Для цього можна скористатися «Електронним кабінетом платника». Вхід до якого здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.

За матеріалами Іршавської ДПІ

ГУ ДПС у Закарпатській області