Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Ужгородська ДПІ: платникам – про особливості використання РРО/ПРРО

опубліковано 14 вересня 2023 о 13:22

Податківці Ужгородської ДПІ продовжують проводити робочі зустрічі з платниками, під час яких акцентують увагу на Законі України від 30 червня 2023 року №3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану». Під час спілкування йдеться про обов’язок кожного приватного підприємця (ФОП), окрім тих, хто знаходиться на 1-й групі єдиного податку, застосовувати РРО/ПРРО при здійсненні готівкових операцій.

Податківці зауважують, що з 1 жовтня 2023 року поновлюється відповідальність підприємців за здійснення розрахункових операцій без використання РРО/ПРРО, згідно Закону України №265 «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». Застосування штрафних (фінансових) санкцій відновлено стосовно суб’єктів господарювання, що здійснюють свою діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, з повним скасуванням відповідальності за порушення, вчинені з 01.01.2022 по 30.09.2023 включно (крім відповідальності за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів, здійснення діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор.). В разі встановлення контролюючим органом фактів порушень, до суб’єктів господарювання будуть застосовуватися штрафні (фінансові) санкції, у розмірі від 25% до 150% вартості реалізованого товару.

Фахівці податкових органів роз’яснюють, що ДПС пропонує безоплатне програмне забезпечення для використання, яке не потребує фінансових витрат та спеціальних навичок користувача. Безоплатний ПРРО від ДПС розміщений у відкритому доступі на відповідних платформах (на офіційному вебпорталі ДПС: Головна/БАНЕР/ програмні РРО https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/). А, для приватних підприємців, які бажають встановити РРО/ПРРО у податкових органах Закарпатської області запроваджено телефонну «гарячу лінію» щодо допомоги платниками при встановленні РРО/ПРРО. Відповіді на всі актуальні запитання по темі реєстрації РРО/ПРРО можна отримати, звернувшись до працівників податкових органі або зателефонувавши за контактними телефонами, які розміщені за посиланням: https://zak.tax.gov.ua/anonsi-ark/32162.html.

За матеріалами Ужгородської ДПІ

ГУ ДПС у Закарпатській області