Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Тячівські податківці проводять зустрічі з платниками податків щодо застосування РРО/ПРРО

опубліковано 14 вересня 2023 о 13:25

Днями податківці Тячівської ДПІ провели робочі зустрічі з платниками єдиного податку. Фахівці податкових органів акцентують платникам, що обов’язок використання РРО/ПРРО під час здійснення розрахункових операцій набрав чинності ще із 01.01.2022.

ФОПи можуть на власний розсуд вирішувати: купити пристрій для реєстрації розрахункових операцій чи завантажити безоплатні мобільні додатки, запропоновані ДПС для смартпристроїв.

Також платникам роз’яснюють алгоритм реєстрації РРО/ПРРО.

Податківці звертають увагу платників і на змінах в частині застосування відповідальності за порушення вимог Закону про РРО,в звязку з набранням чинності з 1 серпня 2023 року Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.06.2023 року № 3219-ІХ.

Зміни передбачають:

звільнення СПД від відповідальності за порушення вимог Закону про РРО, вчинені у період з 01.01.2022 до 01.10.2023. Крім відповідальності за порушення порядку розрахунків при продажу підакцизних товарів, діяльності з купівлі/продажу іноземної валюти та у сфері організації та проведення азартних ігор;

з 01.10.2023 знову застосовуватимуться штрафи за порушення порядку використання РРО/ПРРО. З 01.10.2023 від відповідальності за порушення вимог Закону про РРО звільняють суб’єктів (крім порушень порядку розрахунків при продажу підакцизних товарів), вчинені при продажу товарів/послуг на:

До закінчення воєнного стану, але не довше ніж до 01.08.2025 встановлено зменшений розмір штрафних санкцій за незастосування РРО/ПРРО, невидачу розрахункового документу або видачу його на неповну суму покупки, що застосовують до ФОП-єдинників, не платників ПДВ, які здійснюють торгівлю. Крім продажу підакцизних, технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів, виробів медпризначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння. Розмір штрафу — 25% вартості проданих з порушенням товарів/послуг за порушення, вчинене вперше та 50% за кожне наступне порушення. Раніше — 100% та 150% відповідно.

За матеріалами Тячівської ДПІ

ГУ ДПС у Закарпатській області