Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Фахівці Воловецької ДПІ інформують громадян про декларування доходів, отриманих у 2023 році

опубліковано 15 лютого 2024 о 15:43

Податківці Воловецької ДПІ проводять робочі зустрічі з платниками податків під час яких роз’яснюють громадянам строки подачі звітності, переваги подачі звітності в електронному вигляді ,знайомлять з мобільним додатком «Моя податкова», надають практичну допомогу зі встановлення ПРРО.

Також працівники податкових органів наголошують платникам, що свідоме декларування доходів та сплата податків – активна громадянська позиція та правильний шлях до побудови європейського суспільства. Від відповідального ставлення громадян до вимог законодавства і своєчасного виконання конституційного обов’язку залежить фінансова стабільність нашої держави, соціальний захист громадян.

Податківці повідомляють, що з 1 січня 2024 року діє нова форма Декларації про майновий стан і доходи та інструкція щодо її заповнення, оновлена редакція яких затверджена наказом Міністерства фінансів України від 28.08.2023 № 467 «Про затвердження Змін до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 18.10.2023 року за № 1817/40873.

Фахівці Воловецької ДПІ роз’яснюють, що громадяни, які впродовж минулого року отримували доходи, з яких при їх нарахуванні чи виплаті податок не утримувався, зобов’язані задекларувати такі доходи до 1 травня 2024 року. Деталізують, які види доходів підлягають декларуванню – доходи, отримані від надання в оренду нерухомого майна; продажу власної сільгосппродукції фізичним особам; спадщина чи подарунки від осіб, які не є членами сім’ї першого та другого ступенів споріднення; доходи, з яких при нарахуванні або виплаті податок на доходи фізичних осіб не утримувався. Акцентують, що суми податку на доходи фізичних осіб та військового збору, визначені в декларації, необхідно сплатити до 1 серпня цього року. Також інформують, хто з платників та за яких умов може скористатись правом на податкову знижку. Такі громадяни мають право подати декларацію до кінця поточного року, тобто до 31 грудня 2024 року.

Наголошують, що у річній податковій декларації фізична особа – підприємець зобов’язана відобразити разом з доходами від підприємницької діяльності також інші доходи з джерелом їх походження з України та іноземні доходи, якщо такі є. Зазначена норма встановлена у п.177.11ст.177 Кодексу.

Інформують платників і про можливості сервісу «Електронний кабінет платника». За допомогою приватної частини популярного електронного сервісу від ДПС можна подати податкову звітність в електронному вигляді, автоматично перевірити заповнену звітність на наявність арифметичних помилок та оновлення версій форматів документів, які є підставою для нарахування і сплати податків.

У Електронному кабінеті платник може переглянути особисту інформацію: реєстраційні та ідентифікаційні дані, дані податкового обліку та реєстрів, дані щодо розрахунків з бюджетом, дані про об’єкти оподаткування, податкові повідомлення – рішення щодо сум нарахованих податкових зобов’язань по податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, транспортного податку та плати за землю, подати декларацію про майновий стан і доходи, отримати відомостей про суми виплачених доходів з ДРФО, подати заяви за ф. 1 ДР, ф. 5ДР, копій документів.

Крім того, можна надіслати в електронному вигляді листи, запити за встановленими формами та отримання інформації, переглянути раніше подану звітність та квитанції про приймання та обробку податкової звітності, інформаційні повідомлення, кореспонденцію тощо.

Робота у приватній частині «Електронного кабінету платника» здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису, отриманого у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг. Вхід в Електронний кабінет здійснюється за адресою cabinet.tax.gov.ua або через офіційний вебпортал ДПС.

За матеріалами Воловецької ДПІ

ГУ ДПС у Закарпатській області