Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Працівники Свалявської ДПІ роз’яснюють громадянам особливості оподаткування спадщини

опубліковано 21 лютого 2024 о 14:33

Працівники Свалявської ДПІ роз’яснюють громадянам особливості оподаткування доходу, отриманого платником податку в результаті прийняття ними у спадщину чи у дарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав.

Податківці звернули увагу присутнім, що відповідно до п.п. 174.2.2 п. 174.2 ст. 174 Податкового кодексу України об'єкти спадщини, що успадковується спадкоємцями, які не є членами сім’ї першого та другого ступеня споріднення, підлягають оподаткуванню.

Платник податку зобов'язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити з таких доходів податок на доходи з фізичних осіб за ставкою 5 відсотків та військовий збір за ставкою 1,5 відсотки.

Для будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем-нерезидентом від спадкодавця-резидента, застосовується ставка податку на доходи фізичних осіб 18 відсотків.

За нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб оподатковується об’єкт спадщини, спадкоємці якого є членами сім’ї першого та другого ступеня споріднення спадкодавця (батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені, рідні брати та сестри, баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки).

В даному випадку платники податку звільнені від подання декларації за наслідками 2023 року за умови відсутності інших доходів, які передбачають виникнення обов’язку щодо її подання.

За матеріалами Свалявської ДПІ

ГУ ДПС у Закарпатській області