Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Мукачівській ДПІ інформують платників про обов’язок подання податкової декларації про майновий стан і доходи до 1 травня

опубліковано 08 квітня 2024 о 15:06

Працівники Мукачівської ДПІ продовжують робочі зустрічі з платниками податків щодо декларування доходів за 2023 рік та інформують платників про обов’язок щодо подання податкової декларації про майновий стан і доходи до 1 травня 2024 року.

Відповідно до норм розділу IV Податкового кодексу України обов’язок щодо подання податкової декларації про майновий стан і доходи у платників податків виникає при отриманні:

- окремих видів доходів, що не підлягають оподаткуванні при виплаті, але не звільнених від оподаткування (п.п.168.1.3 п. 168.1 ст. 168 Кодексу);

- доходів від особи, яка не є податковим агентом (від інших фізичних осіб (резидентів або нерезидентів)) (п.п.168.2.1 п.168.2 ст 168 Кодексу) До таких доходів належать: доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншими фізичними особами; успадкування майна не від членів першого та другого ступенів споріднення, при нотаріальному оформленні спадщини або договору дарування, за якими не було сплачено податок на доходи фізичних осі та військовий збір тощо;

- іноземних доходів (п. п. 170.11.1 п.170.11 ст. 170 Кодексу);

- від підприємницької діяльності, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування (ст.177 Кодексу);

- від здійснення незалежної професійної діяльності (ст. 178 Кодексу);

- в інших випадках, передбачених кодексом.

Також зобов’язані подати декларації:

-іноземці, які за результатами звітного року набули статусу резидента України, які мають відобразити у податковій декларації доходи з джерелом їх походження в Україні та іноземні доходи(п. п. 170.10.4 п. 170.10 ст.170 Кодексу):

- платники податку –резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, не пізніше 60 календарних днів, що передують віїзду (п.179.3 ст. 179 Кодексу);

- громадяни, які мають право на податкову знижку.

Податкова декларація подається за вибором платників податку, якщо інше не передбачено Кодексом, в один із таких способів:

- особисто платником податків або уповноваженою на це особою;

- надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

- засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України від 22.05.2003 №851-IV «Про електронні документи та електронний документообіг» та від 05.10.2017 №2155-VIII «Про електронні довірчі послуги».

Також, працівники Мукачівської ДПІ надають практичну допомогу щодо подання та заповнення декларації про майновий стан і доходи для отримання податкової знижки через електронний кабінет платника.

Для зручності та допомоги платникам податків при поданні податкової декларації про майновий стан і доходи для отримання податкової знижки Державна податкова служба України розробила відео ролик «Мобільний застосунок «Моя податкова»: подання податкової декларації про майновий стан і доходи (податкова знижка)».

За матеріалами Мукачівської ДПІ

ГУ ДПС у Закарпатській області