Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Хустська ДПІ: як ФО може отримати інформацію про відомості з ДРФО про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків

опубліковано 26 квітня 2024 о 11:58

У Хустській ДПІ надають інформаційно-роз’яснювальну підтримку суб’єктам господарювання. Зокрема інформують, як та в який термін після подання податковим агентом Розрахунку (в т.ч. уточнюючого), ФО може отримати інформацію про відомості з ДРФО про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків.

Відповідно до п. 63.5 ст. 63 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ всі фізичні особи – платники податків та зборів реєструються у контролюючих органах шляхом включення відомостей про них до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків у порядку, визначеному ПКУ.

До інформаційної бази ДРФО включаються, зокрема, такі дані про фізичних осіб: джерела отримання доходів, об’єкти оподаткування, сума нарахованих та/або отриманих доходів, сума нарахованих та/або сплачених податків.

Порядок отримання відомостей з ДРФО про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків (далі – відомості з ДРФО) встановлений Положенням про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 29.09.2017 № 822 із змінами та доповненнями.

Для отримання відомостей про себе з ДРФО фізична особа звертається особисто або через представника до контролюючого органу за своєю податковою адресою (місцем проживання) або до будь-якого контролюючого органу подає документ, що посвідчує особу, та Заяву щодо отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про джерела/суми нарахованого доходу, нарахованого (перерахованого) податку та військового збору за формою № 10ДР (далі – Заява за ф. № 10ДР), наведену у додатку 14 до Положення № 822. Представник додає до Заяви за ф. № 10ДР довіреність, засвідчену в нотаріальному порядку, на отримання відомостей з ДРФО, документ, що посвідчує особу такого представника, та ксерокопію (з чітким зображенням) документа, що посвідчує особу довірителя.

Крім того, фізична особа може отримати відомості з ДРФО за допомогою електронних сервісів Державної податкової служби України (далі – ДПС) в один із таких способів:

у разі подання запиту щодо отримання відомостей з ДРФО в електронному вигляді засобами інформаційно-комунікаційної системи «Електронний кабінет платника», вхід до якої здійснюється за адресою: cabinet.tax.gov.ua та через вебпортал ДПС, інформація надається засобами цієї системи;

у разі подання запиту до «Єдиного вікна подання електронної звітності», програмне забезпечення якого розміщено на вебпорталі ДПС у розд. «Електронна звітність», інформація направляється на електронну адресу фізичної особи – платника податків.

При цьому, запит може бути сформований починаючи з I кварталу 1998 року за будь-які п’ять років (по квартально), з І кварталу 2021 року поквартально в розрізі місяців із зазначенням номера кварталу та місяця, відомості за останній звітний період (квартал) надаються через 50 днів після його закінчення.

За матеріалами Хустської ДПІ

ГУ ДПС у Закарпатській області