Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Працівники Воловецької ДПІ інформують платників про застосування норм податкового законодавства та можливості Е–кабінету

опубліковано 22 травня 2024 о 15:58

Фахівці Воловецької ДПІ проводять зустрічі з платниками податків з актуальних питання податкового законодавства. Зокрема, фахівці ДПС надають роз’яснення з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, а саме: що відповідно до п.п. 266.1.1 п. 266.1 ст. 266 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками житлової та/або нежитлової нерухомості.

Також наголошують, що підпунктом 266.4.1 п. 266.4 ст. 266 ПКУ передбачено пільги із сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, а саме: база оподаткування об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи – платника податку, зменшується:

а) для квартири/квартир незалежно від їх кількості – на 60 кв. метрів;

б) для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості – на 120 кв. метрів;

в) для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), – на 180 кв. метрів.

Таке зменшення надається один раз за кожний базовий податковий (звітний) період (рік).

Податківцями звернуто увагу на те, що платники податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки та платники земельного податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу для проведення звірки даних та з метою отримання пільги по даних податках.

Також відвідувачі отримали консультацію щодо переліку документів, які необхідно надати разом з декларацією про майновий стан і доходи для отримання податкової знижки за навчання та порядок заповнення декларації, можливість подання її в електронному вигляді. Підкреслили, що громадяни, які бажають використати своє право на податкову знижку, податкову декларацію подають по 31 грудня цього року.

Також фахівці Воловецької ДПІ розповідають суб’єктам господарювання про можливості безкоштовного сервісу від ДПС «Електронний кабінет платника» та безкоштовного мобільного застосунку “Моя податкова”. Інформують платників про можливості подання заяви на повернення помилково та/або надміру сплачених платежів та отримання Витягу щодо стану розрахунків з бюджетом та сплати єдиного внеску в  «Електронному кабінету платника».

За матеріалами Воловецької ДПІ 

ГУ ДПС у Закарпатській області