Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Мукачівські податківці інформують платників про податкову знижку

опубліковано 22 травня 2024 о 16:05

Працівниками Мукачівської ДПІ, продовжують робочі зустрічі з платниками податків, щодо можливості отримати податкову знижку за витратами, здійсненими у 2023 році. Для цього до 31 грудня 2024 року включно необхідно подати річну декларацію про майновий стан і доходи.

Відповідно до ст.166 п.166.3 Податкового кодексу України подати декларацію з метою отримання податкової знижки мають право громадяни, які понесли витрати на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної освіти, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку або члена його сім’ї першого ступеня споріднення (батьки, чоловік, дружина, діти, у тому числі усиновлені). Якщо за навчання студента сплатили особи, які не є членами його сім’ї першого ступеня споріднення (дід, баба та інші особи), вони не мають права на податкову знижку.

Особа, що хоче отримати виплату повинна відповідати наступним критеріям:

- мати громадянство України та реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП), крім випадків, коли особа через свої релігійні переконання відмовилася від прийняття РНОКПП та офіційно повідомила про це відповідний контролюючий орган і має про це відмітку у паспорті;

- не бути приватним підприємцем;

- загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку у звітному податковому році, не перевищує суми річного загального оподаткованого доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата.

Документи, що підтверджують право на податкову знижку на навчання:

- заява із зазначенням реквізитів рахунку для перерахування відшкодування;

- копія паспорта та РНОКПП особи, яка сплатила за навчання, крім випадків, коли особа через свої релігійні переконання відмовилася від РНОКПП та офіційно повідомила про це відповідний контролюючий орган  і має про це відмітку у паспорті (якщо за навчання сплачує член сім’ї);

- копія паспорта (свідоцтва про народження) особи, яка навчається;

- податкову декларацію про майновий стан і доходи;

- відповідні платіжні та розрахункові документи, зокрема, квитанції, фіскальні чеки, щодо суми сплачених коштів за вказаний період;

- договір з навчальним закладом, в якому обов’язково повинно бути відображено вартість навчання та строки оплати;

- довідка про заробітку плату за звітній період з обов’язковим включенням утримуваних податків;

- документ, що підтверджує ступінь споріднення у разі компенсації вартості навчання членом сім’ї першого ступеня споріднення (наприклад, свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб).

Граничний термін подання податкової декларації для реалізації права на податкову знижку за 2023 рік до 31 грудня 2024 року. Податкову декларацію для отримання податкової знижки можна подати як особисто, так і в електронній формі скориставшись електронними сервісами «Електронний кабінет платника», «Моя податкова».

За матеріалами Мукачівської ДПІ

ГУ ДПС у Закарпатській області