Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про особливості подання декларації на податкову знижку інформують громадян у Мукачівській ДПІ

опубліковано 02 липня 2024 о 15:40

Працівники Мукачівської ДПІ продовжують робочі зустрічі з платниками податків щодо можливості отримати податкову знижку за витратами, здійсненими у 2023 році. Для цього до 31 грудня 2024 року включно необхідно подати річну декларацію про майновий стан і доходи.

Податківці допомагають заповнити та подати декларацію на податкову знижку на оплату репродуктивних технологій – це можливість зменшити річний оподаткований дохід, отриманий особою у вигляді заробітної плати, на суму коштів, витрачених на допоміжні репродуктивні технології та повернути зайво утриманий податок, згідно з умовами, встановленими законодавством, але не більше ніж сума, що дорівнює третині доходу у вигляді заробітної плати за звітній податковий рік.

До податкової знижки включають фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема, квітанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, що індефікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх покупця (отримувача), а також копіями договорів за їх наявності, в яких обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк оплати за такі товари (роботи, послуги) згідно п.п. 166.2.1 п.166.2 ст.166 Податкового кодексу України в редакції Закону №466 ІХ від 16.01.2020р.

Зауважимо, що копії зазначених документів (крім електронних розрахункових документів) надаються разом з податковою декларацією, а оригінали цих документів не надсилаються до ДПС, але підлягають зберіганню платником податку.

Якщо відповідні витрати підтверджені електронним розрахунковим документом, платник податків зазначає в податковій декларації лише реквізити електронного документа.

Право на отримання такої податкової знижки мають:

- громадяни України – платники податку (будь-якої статі);

- отримує дохід у вигляді заробітної плати.

Фізична особа-підприємець не має право на податкову знижку на оподатковувані доходи, отримані нею від здійснення підприємницької діяльності.

Алгоритмом розрахунку податкової знижки у вигляді витрат платника податку на оплату допоміжних репродуктивних технологій розраховується наступним чином. З інформації, зазначеної в довідці про доходи отриманої громадянином від свого роботодавця визначається база оподаткування, а саме, беруться відомості щодо сум нарахованого загального річного оподатковуваного доходу, застосованих пільг, утриманого податку на доходи фізичних осіб (ПДФО). На підставі підтверджувальних документів визначається сума витрат, яку дозволяється включити до податкової знижки, яка не повинна перевищувати суми, що дорівнює третині доходу у вигляді заробітної плати за звітній податковий рік. розраховується сума ПДФО, на яку зменшуються податкові зобов’язання у зв’язку з використанням права на податкову знижку. З суми ПДФО утриманого (сплаченого) із заробітної плати за рік віднімається сума ПДФО, визначена як добуток бази оподаткування, зменшеної на суму понесених платником податку витрат на оплату допоміжних репродуктивних технологій, та ставки податку 18відсотків.

Сума, що має бути повернута, зараховується на банківський рахунок платника податку, відкритий у будь-якому комерційному банку, зазначеному в податковій декларації про майновий стан і доходи протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації.

Підставами для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року.

Слід зауважити, що якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься.

Також платник податку чоловічої статі має право на отримання податкової знижки на суму витрат на оплату допоміжних репродуктивних технологій, наданих дружині платника податків, але оплачених таким платником (чоловіком).

Граничний термін подання податкової декларації для реалізації права на податкову знижку за 2023 рік до 31 грудня 2024 року. Податкову декларацію для отримання податкової знижки можна подати як особисто, так і в електронній формі, скориставшись електронними сервісами «Електронний кабінет платника» чи/або «Моя податкова».

ДПС у Закарпатській області