Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Наявність податкового боргу – обмеження виїзду за кордон

, опубліковано 26 травня 2020 о 14:39

Доволі часто виникають ситуації, коли у фізичних чи юридичних осіб виникає заборгованість перед бюджетом зі сплати податків, зборів та платежів, що контролюються податковими органами. Але не всі платники податків усвідомлюють або хоча б знають про наслідки такої заборгованості.

Податковою службою області відносно боржників вживаються відповідні заходи, серед яких надсилання податкових вимог, опис майна у податкову заставу, реєстрація податкової застави в державних реєстрах тощо.

Крім того, використовуючи своє право, податкові органи звертаються до органів державної виконавчої служби з ініціативою обмеження в судовому порядку у виїзді боржників за кордон.

Нагадуємо, порядок здійснення права громадян України на виїзд з України і в’їзд в Україну, порядок оформлення документів для зарубіжних поїздок, випадки тимчасового обмеження права громадян на виїзд з України, порядок вирішення спорів у цій сфері регулюється Законом України від 21 січня 1994 р. № 3857-XII “Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України” зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 3857).

Так, положеннями п. 5 ст.6 Закону № 3857 встановлено, що громадянинові України може бути тимчасово відмовлено у виїзді за кордон, зокрема якщо він ухиляється від виконання зобов'язань, покладених на нього судовим рішенням або рішенням інших органів (посадових осіб), що підлягає примусовому виконанню в порядку, встановленому законом, - до виконання зобов’язань.

Примусове виконання рішень судів в Україні покладається на державну виконавчу службу. Умови і порядок виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб), що відповідно до закону підлягають примусовому виконанню у разі невиконання їх у добровільному порядку, визначені Законом України від 02 червня 2016 р. № 1404-VIII “Про виконавче провадження”. Ним закріплено право державного виконавця, у разі ухилення боржника від виконання зобов'язань, покладених на нього рішенням, звертатися до суду за встановленням тимчасового обмеження у праві виїзду боржника - фізичної особи чи керівника боржника - юридичної особи за межі України.

Питання про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України вирішується судом за правилами цивільного судочинства в порядку, передбаченому ст. 441 Цивільного процесуального кодексу, та за поданням державного виконавця на підставі п. 19 ч. 3 ст. 18 Закону України “Про виконавче провадження” у зв'язку з ухиленням боржника від виконання зобов’язань, покладених на нього судовим рішенням або рішенням інших органів (посадових осіб), що підлягає примусовому виконанню в порядку, встановленому законом (п.5 ч.1 ст.6 Закону України “Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України”).

Таким чином, громадянину України може бути встановлено тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України, зокрема:

боржнику - фізичній особі – до виконання зобов’язань за рішенням суду у справах про стягнення сум податкового боргу або недоїмки з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок), та за вимогою податкового органу про сплату недоїмки з єдиного внеску;

керівнику боржника - юридичної особи – до виконання зобов’язань за вимогою податкового органу про сплату недоїмки з єдиного внеску або за рішенням суду щодо стягнення сум недоїмки з єдиного внеску.

Відділ комунікацій

ГУ ДПС у Закарпатській області