Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Своєчасна сплата ЄСВ гарантує громадянам право на соціальний захист

, опубліковано 26 травня 2020 о 14:41

Одним із пріоритетних напрямків роботи Головного управління ДПС у Закарпатській області є підвищення рівня добровільної сплати єдиного соціального внеску та формування високої податкової культури.

Єдиний соціальний внесок – це платіж, якій сплачується до Пенсійного фонду та фондів соціального страхування. Розмір якого складає 22% від фонду оплати праці. Саме своєчасна сплата єдиного соціального внеску гарантує громадянам право на соціальний захист. Зокрема, захищені соціальні гарантії для кожного на випадок безробіття, нещасних випадків чи професійних захворювань, гідне пенсійне забезпечення та інші виплати.

Варто зазначити, що відповідно до частини 12 статті 9 Закону України від 08.07.2010 №2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями (далі – Закон №2464) ЄСВ підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. За наявності у платника ЄСВ одночасно із зобов’язаннями зі сплати ЄСВ зобов’язань по сплаті податків, інших обов’язкових платежів, передбачених законом, або зобов’язань перед іншими кредиторами зобов’язання з ЄСВ виконуються в першу чергу і мають пріоритет перед усіма іншими зобов’язаннями, крім зобов’язань з виплати заробітної плати (доходу).

Чинним законодавством передбачені заходи, що застосовуються контролюючими органами до платників єдиного внеску, які допустили його несвоєчасну сплату.

Так, у разі несвоєчасної або не в повному обсязі сплати ЄСВ до платника застосовуються фінансові санкції, передбачені Законом, а посадові особи, винні в порушенні законодавства про збір та ведення обліку ЄСВ, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно із законом (частина 11 ст. 9 Закону № 2464). Зауважимо, що строк давності щодо стягнення недоїмки по єдиному соціальному внеску, штрафів та нарахованої пені не застосовується.

Відповідно до чинного законодавства, платнику, у якого виник борг, надсилається вимога про сплату недоїмки. В разі не погашення вказаної у вимозі суми недоїмки з єдиного соціального внеску в десятиденний термін, податкові органи надсилають до органів державної виконавчої служби вимоги для примусового виконання у встановленому законом порядку.

Особливо слід пам’ятати про те, одним із джерел погашення боргів приватного підприємця перед державою є його особисте майно, що ставить під загрозу добробут власної сім’ї. Також у відповідності до статті 6 Закону України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України» до боржників-фізичних осіб підприємців та посадових осіб підприємств боржників вживаються заходи щодо тимчасових обмежень у праві виїзду за кордон.

Звертаємося до всіх суб’єктів господарювання з проханням, своєчасної сплати єдиного соціального внеску, оскільки пріоритетним напрямком кожної європейської держави є своєчасна сплата податків та зборів. Заборгованість з єдиного внеску ставить під загрозу своєчасність виплати пенсій та призводить до не зарахування страхового стажу працівникам підприємств при виході на пенсію.

Відділ комунікацій

ГУ ДПС у Закарпатській області