Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Берегово: працівники ДПІ інформують громадян щодо податкової амністії

, опубліковано 28 серпня 2021 о 13:11

Податківці – працівники Берегівської ДПІ, інформують відвідувачів інспекції про новації податкового законодавства, зокрема, у сфері одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб.

Фахівці також надають відповіді на питання, які турбують платників Берегівщини. Ось приклади найактуальніших з них:

Чи необхідно декларувати активи?

Необхідно декларувати лише ті активи та майно, на придбання яких були витрачені доходи без належного оподаткування (не сплачувались податки або сплачувались не в повному обсязі). Сумлінним платникам податків, активи яких одержані чи набуті за рахунок доходів, з яких повністю сплачено податки і збори, не потрібно подавати одноразову декларацію для підтвердження «чистоти джерел» одержання (набуття) ними активів.

Які державні гарантії у разі подання одноразової декларації?

Законом України №1539 визначено перелік державних гарантій суб’єктам декларування, зокрема конфіденційність даних, що містяться у електронних деклараціях, відсутність податкової перевірки джерел отримання доходів.

Які строки подання спеціальної декларації?

Строк подання спеціальної декларації щодо «амністованих» доходів складає один рік – з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року. При чому ставка збору з одноразового добровільного декларування є суттєво нижчою від «звичайної» ставки податку на доходи фізичних осіб у розмірі 18% та, крім того, 1,5% військового збору. Громадянам, які сплатили спеціальний збір з одноразового добровільного декларування, гарантується звільнення від адміністративної та кримінальної відповідальності за правопорушення, пов’язані з несплатою податків.

Які терміни сплати збору за результатами одноразового декларування?

Сплатити збір з одноразового (спеціального) добровільного декларування необхідно протягом 30 календарних днів з дати подання декларації.

У разі вибору декларантом ставки збору, що передбачає сплату такого платежу трьома рівними частинами, сплата збору здійснюється декларантом:

- першого платежу – протягом 30 календарних днів з дати подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації;

- другого платежу – до 1 листопада 2023 року;

- третього платежу – до 1 листопада 2024 року.

Зауважимо, що добровільне декларування – це особливий порядок добровільного декларування фізичною особою належних їй активів (грошові активі, майно, майнові права), розміщених на території України та/або за її межами, якщо такі активи фізичної особи були одержані(набуті) нею за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання)оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог законодавства з питань оподаткування та/або міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, та/або які не були задекларовані в порушення податкового та валютного законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, протягом будь-якого з податкових періодів, що мали місце до 1 січня 2021 р.

За матеріалами Берегівської ДПІ

ГУ ДПС у Закарпатській області