Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Мукачівській ДПІ роз’яснюють особливості одноразового декларування фізичними особами

, опубліковано 28 серпня 2021 о 13:17

У Мукачівській ДПІ податківці роз’яснюють громадянам особливості одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів, які не були оподатковані  до 01 січня 2021 року.

Увагу відвідувачів ЦОП звертають на те, що Законом України від 15 червня 2021 року № 1539-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету», внесено зміни, зокрема до Податкового кодексу України в частині проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб.

З 1 вересня 2021 року громадяни мають право легалізувати своє майно та статки. Це можуть бути валютні цінності (крім коштів у готівковій формі), цінні папери, рухоме і нерухоме майно, в тому числі об'єкти незавершеного будівництва, частки (паї) у майні юридичних осіб, розміщені як в Україні, так і закордоном, які були придбані до 1 січня 2021 року та які в момент їхнього отримання підлягали оподаткуванню в Україні, але з них не були сплачені податки і збори.

Для цього необхідно надати до Державної податкової служби України декларацію та сплатити до бюджету одноразовий збір у розмірі від 2,5 до 9 відсотків залежно від виду активів.

Декларацію можна буде подати до 1 вересня наступного 2022 року лише в електронному вигляді засобами Електронного кабінету. Декларант зможе заповнити та надіслати декларацію, сплатити визначені податкові зобов’язання, скориставшись платіжними системами. Також у кабінеті відображатимуться результати звірки декларації з даними Державного реєстру фізичних осіб. У разі встановлення невідповідності платник отримає відповідне повідомлення. Для зручності декларанта в окремому меню Електронного кабінету відображатимуться всі види декларацій (звітна, нова звітна, уточнююча), результати їх обробки, повідомлення, стан розрахунків з бюджетом.

Одноразове (спеціальне) декларування – це особливий порядок добровільного декларування фізичною особою належних їй активів, розміщених на території України та/або за її межами, якщо такі активи фізичної особи були одержані (набуті) такою фізичною особою за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні, та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог законодавства з питань оподаткування та/або міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, та/або які не були задекларовані в порушення податкового та валютного законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, протягом будь-якого з податкових періодів, що мали місце до 01 січня 2021 року.

Декларування активів здійснюється виключно за бажанням громадянина, який має право на таке декларування. Декларація подається до  податкової інспекції безпосередньо платником в електронній формі засобами Електронного кабінету.

За матеріалами Мукачівської ДПІ

ГУ ДПС у Закарпатській області