Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Нюанси господарських відносин між підприємцями, один з яких зареєстрований на окупованій території

, опубліковано 14 вересня 2021 о 15:46

У Головному управлінні ДПС у Закарпатській області звертають увагу на те, які документи повинна надати ФОП СГ, з яким має господарські відносини, з підприємцем, у разі якщо місце проживання такого зареєстровано на тимчасово окупованій території?

Під час нарахування (виплати) фізичним особам – підприємцям, місцезнаходженням або місцем проживання яких є тимчасово окупована територія (незалежно від системи оподаткування), доходу від здійснення ними підприємницької діяльності суб’єкт господарювання та/або самозайнята особа, які нараховують (виплачують) такий дохід, зобов’язані утримати податок на доходи фізичних осіб у джерела виплати. При цьому на таких осіб не поширюється дія п. 177.8 ст. 177 ПКУ та п.п. 2 п. 297.1 ст. 297 ПКУ.

Фізична особа – підприємець, місце проживання якої зареєстровано на тимчасово окупованій території, з метою не застосування п.п. 38.9 п. 38 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України повинна звернутись до державного реєстратора та здійснити перереєстрацію місцезнаходження на території підконтрольній Україні, при цьому копія виписки (витягу) з Єдиного державного реєстра юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань є документом, підтверджуючим державну реєстрацію фізичної особи – підприємця за місцезнаходженням на території в межах України.

Довідково: Закону України від 15 травня 2003 року № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» із змінами та доповненнями.

ДПС у Закарпатській області