Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Ужгородцям роз’яснювали нюанси одноразового добровільного декларування

, опубліковано 16 вересня 2021 о 15:38

Днями Марія Бадида, начальник ДПІ у м. Ужгороді Головного управління ДПС у Закарпатській області відвідала ЦНАП Ужгородської міськради. Мета – розповісти більше ужгородцям про одноразове (спеціальне) добровільне декларування.

Завдяки інформативному матеріалу, містяни тепер знатимуть більше, що таке «податкова амністія», як ще називають одноразове (спеціальне) добровільне декларування.

Зокрема, одноразове (спеціальне) добровільне декларування – це особливий порядок добровільного декларування фізичною особою активів, розміщених на території України та/або за її межами, якщо такі активи були одержані за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування оподаткуванню в Україні  та з них не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог чинного законодавства та/або міжнародних договорів. Проводиться декларування з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року.

Задекларувати свої активи можуть:

- фізичні особи – резиденти, у тому числі самозайняті особи;

- фізичні особи-нерезиденти України, які на момент отримання об’єкту декларування були резидентами і які є чи були платниками податків.

Подання декларації передбачає сплату збору в таких розмірах:

- 5 відсотків щодо валютних цінностей на рахунках у банках в Україні , а також інших активів, що знаходяться (зареєстровані) в Україні;

- 9 відсотків щодо валютних цінностей на рахунках в іноземних фінансових установах, а також з інших активів, що знаходяться за кордоном;

- 2,5 відсотка щодо мінімальної вартості державних облігацій України, придбаних декларантом  у період з 1 вересня 2021 року до 31 серпня 2022 року. 

Об’єктами одноразового декларування можуть бути: валютні цінності, нерухоме майно, рухоме майно (транспортні засоби, предмети мистецтва та антикваріату, дорогоцінні метали, дорогоцінне каміння, ювелірні вироби тощо), частки (паї) у майні юридичних осіб інші корпоративні права, майнові права на об’єкти інтелектуальної власності, цінні папери та/або фінансові інструменти, визначені законом, права на отримання дивідендів, інші активи фізичної особи, у тому числі майно, банківські метали, що не розміщенні  на рахунках.

Одноразова (спеціальна) добровільна  декларація  подається безпосередньо декларантом в електронній формі через Електронний кабінет платника. Також гарантується нерозголошення державними органами та їхніми посадовими особами відомостей, що містяться в одноразових добровільних деклараціях громадян, без відповідного рішення суду.

До одноразової (спеціальної) добровільної декларації декларант зобов’язаний додати копії документів, що підтверджують вартість об’єктів декларування, коли місцезнаходження (реєстрації) активу фізичної особи є за межами України, чи валютні цінності , розміщенні на рахунках у банках в Україні, та у разі декларування прав грошової вимоги.

При місцезнаходженні (реєстрації) інших активів фізичної особи в Україні декларант може додати копії документів, що підтверджують вартість об’єктів декларування.

Згідно з абзацом другим п.12 підрозд.9 прим.4 розд.ХХ «Перехідні положення» ПКУ сплата збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування здійснюється декларантом протягом 30 календарних днів з дати подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації.

За матеріалами ДПІ у м. Ужгороді

ГУ ДПС у Закарпатській області