Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Ужгородські податківці роз’яснюють громадянам нюанси податкової амністії та відповідають на запитання

, опубліковано 06 жовтня 2021 о 16:25

Фахівців Державної податкової інспекції у м. Ужгород ГУ ДПС у Закарпатській області активно проводять роз'яснювальну роботу щодо одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів.

Податківці, зокрема інформують громадян про терміни кампанії одноразового (спеціального) добровільного декларування доходів та активів, по яких не було сплачено податки. Також фахівці інспекції відповідають на запитання щодо податкової амністії. Найбільше ужгородців цікавить: Чи будуть проводитися перевірки по поданій одноразовій добровільній декларації? Чи потрібно подавати декларацію по об’єктах рухомого або нерухомого майна, які були отримані у спадок? Як правильно визначити в декларації вартість, якщо громадянин є власником дорогої вартісної зброї або має дорогі прикраси?

Податківці зазначають, що об’єктами одноразового (спеціального) добровільного декларування можуть бути активи фізичної особи, що належать декларанту на праві власності (в тому числі на праві спільної часткової або на праві спільної сумісної власності) і знаходяться (зареєстровані, перебувають в обігу, є на обліку тощо) на території України та/або за її межами станом на дату подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації, зокрема, інші активи фізичної особи, у тому числі майно.

Для об’єктів декларування, база для нарахування збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування визначається, зокрема, але не виключно, як:

витрати декларанта на придбання (набуття) об’єкта декларування;

вартість, що визначається на підставі оцінки майна та майнових прав, фінансових інструментів, інших активів.

Оцінка щодо об’єкта декларування проводиться відповідно до законодавства країни, де знаходиться такий актив. Вартість активів, визначена в іноземній валюті, відображається в Декларації у гривні за офіційним курсом національної валюти, встановленим Національним банком України станом на дату подання Декларації.

Якщо фізична особа є власником коштовного годинника та дороговартістної зброї, які придбані за рахунок коштів з яких податки не були сплачені, то базою для нарахування збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування є витрати на придбання зазначених активів або їх оціночна вартість, тобто база визначається платником самостійно.

За матеріалами ДПІ у м. Ужгород

ГУ ДПС у Закарпатській області