Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Міжгір’ї платників інформують про застосування спрощеної системи оподаткування

, опубліковано 13 жовтня 2021 о 11:18

Днями працівники Міжгірської ДПІ роз’яснювали платникам особливості застосування загальної та спрощеної систем оподаткування і здійснення незалежної професійної діяльності фізичними особами.

Фахівці ДПІ інформують, що на сьогодні існує дві системи оподаткування:

- спрощена система (єдиний податок);

- загальна система.

Так, ФОП самостійно обирає, на якій системі оподаткування він буде перебувати. При цьому, якщо загальна система немає ніяких обмежень, то спрощену систему можуть обрати не всі ФОП, оскільки така система має свої обмеження та заборони.

Отже, на загальній системі дозволені всі види діяльності, що передбачені КВЕДом. Також не обмежується кількість найманих працівників та обсяг доходу. Перш за все зазначемо, що ФОП на загальній системі сплачують всі податки та збори визначені у ПКУ.

Об’єктом оподаткування є чистий оподаткований дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом ( виручка у грошовій та не грошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаних з господарською діяльністю такої фізичної особи – підприємця (п.177 ПКУ) .

Що стосується спрощеної системи оподаткування існує ряд умов та обмежень для перебування на даній системі . Наприклад, І група платників єдиного податку не використовує працю найманих осіб, види діяльності – виключно роздрібний продаж товарів з торгівельних місць на ринках та/або господарська діяльність з надання побутових послуг населенню, обсяг доходу протягом календарного року не перевищує 167 розмірів мінімальної зарплати .

ІІ група платників єдиного податку ФОП може використовувати працю найманих працівників до 10 осіб, види діяльності – здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, обсяг доходу не перевищує 834 розміри мінімальної зарплати.

ІІІ група платників єдиного податку ФОП щодо кількості найманих осіб не обмежена, та юридичні особи суб’єкти господарювання будь-якої організаційно – правої форми, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищую 1167 розмірів мінімальної.

ІV група платників єдиного податку не використовують працю найманих осіб, членами фермерського господарства такої фізичної особи є лише члени її сім’ї, проводить діяльність виключно в межах фермерського господарства. При цьому, площа сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду у власності та/або користуванні членів фермерського господарства становить не менше 2 гектарів, Але не більше 20 гектарів.

Крім того, додатково до перелічених умов визначені обмеження, коли ФОП не можуть бути платниками єдиного податку:

- для ФОП на 1-3 групах такі обмеження зазначені у п.291.5-п.291.6 Податкового кодексу України. Зокрема, це стосується діяльності проведення азартних ігор, обміну іноземної валюти , проведення гастрольних заходів, діяльність у сфері аудиту тощо;

- для ФОП на 4 групі – обмеження визначені уп.291.5-1ПКУ.

Платнику єдиного податку не можна мати податковий борг у розмірі що перевищує суму, визначену абз.3 п.59.1 ПКУ.

За матеріалами Міжгірської ДПІ

ГУ ДПС у Закарпатській області