Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Особливості подання повідомлення про об’єкти оподаткування за формою 20-ОПП роз’яснюють у Виноградівській ДПІ

, опубліковано 13 жовтня 2021 о 11:20

Фахівці Виноградівської ДПІ Головного управління ДПС у Закарпатської області проводять робочі зустріч з платниками податків щодо порядку заповнення та подання Повідомлення про об’єкти оподаткування, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, за формою 20-ОПП.

Податківці інформують, що усі суб’єкти господарювання (юрособи та фізособи) зобов’язані повідомляти ДПС про виникнення або зміну даних щодо об’єктів оподаткування за формою №20-ОПП.

Відповідно до п. 63.3 ст. 63 Податкового кодексу України платники податків підлягають реєстрації або взяттю на облік у контролюючих органах за місцем проживання особи (основне місце обліку), а також за місцем розташування (реєстрації) рухомого та нерухомого майна, об’єктів оподаткування або об’єктів, які пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (неосновне місце обліку).

Платник податків зобов’язаний стати на облік у відповідних контролюючих органах за основним та неосновним місцем обліку, повідомляти про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, контролюючі органи за основним місцем. Об’єктами оподаткування та об’єктами, пов’язаними з оподаткуванням, є майно та дії, у зв’язку з якими у платника податків виникають обов’язки щодо сплати податків та зборів.

Варто зазначити, що форму №20-ОПП необхідно подати протягом 10 робочих днів після реєстрації, створення чи відкриття об'єктів оподаткування або об'єктів, пов'язаних з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків. Під час першого подання повідомлення зазначають всі об'єкти оподаткування. А при наступному поданні треба зазначити лише новий об'єкт оподаткування.

Податківці звертають увагу, що повідомити про об’єкти оподаткування також можна через «Електронний кабінет». У його розділі «Допомога» розміщено покрокову інструкцію щодо створення електронних документів за допомогою режиму «Введення звітності». Такий режим приватної частини «Електронного кабінету забезпечує можливість створення та подання податкової, фінансової, статистичної звітності, звітності з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, у тому числі повідомлення за ф.№20-ОПП (J/F1312002).

За матеріалами Виноградівської ДПІ

ГУ ДПС у Закарпатській області