Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Відображення в додатку 4ДФ до Розрахунку доходу, виплаченого ЮО на користь ФО-резидента за придбання інвестиційного активу

, опубліковано 26 листопада 2021 о 11:26

Фахівці Головного управління роз’яснюють, чи повинна ЮО – покупець відобразити в додатку 4ДФ до Розрахунку дохід, виплачений на користь ФО-резидента за придбання інвестиційного активу у вигляді частки в статутному капіталі (корпоративних прав) іншої ЮО.

Оподаткування доходів фізичних осіб регламентується розд. ІV Податкового кодексу (далі – ПКУ) п. 170.2 ст. 170 якого визначено порядок оподаткування інвестиційного прибутку.

Згідно з п.п. «б» п. 176.2 ст. 176 ПКУ особи, які відповідно до ПКУ мають статус податкових агентів, зобов’язані подавати у строки, встановлені ПКУ для податкового кварталу, податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску до контролюючого органу за основним місцем обліку. Такий розрахунок подається лише у разі нарахування сум зазначених доходів платнику податку – фізичній особі податковим агентом протягом звітного періоду.

Форму та Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску затверджено наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 № 4 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 15.12.2020 № 773), зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 30.01.2015 за № 111/26556 (далі – Порядок № 4).

Згідно з Довідником ознак доходів фізичних осіб, наведеним у додатку 2 до Порядку № 4 інвестиційний прибуток (дохід) від проведення платником податку операцій з цінними паперами, деривативами та корпоративними правами, випущеними в інших, ніж цінні папери, формах, визначено за ознакою доходу «112».

ДПС у Закарпатській області