Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Закарпатські податківці взяли участь в нараді щодо стану погашення заборгованості із заробітної плати

, опубліковано 26 листопада 2021 о 14:56

Сьогодні, 26 листопада 2021 року,  фахівці Головного управління ДПС у Закарпатській області взяли участь в селекторній нараді щодо стану погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій, інших соціальних виплат та податкового боргу, в режимі відео-конференції.

Зокрема, в заході взяв участь Андрій Москаленко, заступник начальника відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб та єдиного внеску, розгляду звернень платників податків, представники райдержадміністрацій, виконавчих комітетів місцевих рад територіальних громад, членів обласної комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій, інших соціальних виплат та податкового боргу, управління ресурсного забезпечення апарату облдержадміністрації.

Варто зазначити, що на селекторну нараду були запрошені 11 представників економічно-активних підприємств, у яких заборгованість із заробітної плати становить понад 6,5 мільйонів гривень.

Податківці нагадують, що одним з найважливіших завдань органів державної податкової служби є здійснення контролю за повнотою і своєчасністю сплати до бюджету, державних цільових фондів податків і зборів (обов'язкових платежів) усіма юридичними і фізичними особами, які відповідно до чинного законодавства повинні їх сплачувати.

Так, пунктом 125 прим. 1.1 ст. 125 прим. 1 Податкового кодексу передбачено, що ненарахування та/або неутримання, та/або несплата (неперерахування), та/або нарахування, сплата (перерахування) не в повному обсязі податків платником податків, у тому числі податковим агентом, до або під час виплати доходу на користь нерезидента або іншого платника податків, а також нерезидентом, на якого покладено обов’язок сплачувати податок у порядку, встановленому розд. III ПКУ, - тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 10% суми податку, що підлягає нарахуванню та/або сплаті до бюджету.

Ті самі дії, вчинені умисно, - тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 25% суми податку, що підлягає нарахуванню та/або сплаті до бюджету.

Діяння, передбачені п. 125 прим. 1.2 ст. 125 прим. 1 ПКУ, вчинені повторно протягом 1095 календарних днів, - тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 50% суми податку, що підлягає нарахуванню та/або сплаті до бюджету.

Відповідно до п. 125 прим. 1.4 ст. 125 прим. 1 ПКУ діяння, передбачені п. 125 прим. 1.2 ст. 125 прим. 1 ПКУ, вчинені протягом 1095 днів втретє та більше, - тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 75% суми податку, що підлягає нарахуванню та/або сплаті до бюджету.

Крім того, відповідно до ст. 163 прим. 4 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07 грудня 1984 року № 8073-X із змінами та доповненнями, неутримання або неперерахування до бюджету сум ПДФО при виплаті фізичній особі доходів, перерахування ПДФО за рахунок коштів підприємств, установ і організацій (крім випадків, коли таке перерахування дозволено законодавством), неповідомлення або несвоєчасне повідомлення державним податковим інспекціям за встановленою формою відомостей про доходи громадян, – тягне за собою попередження або накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій, а також на громадян – суб’єктів підприємницької діяльності у розмірі від двох до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Такі ж дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за те ж порушення, – тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій, а також на громадян – суб’єктів підприємницької діяльності у розмірі від трьох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

ДПС у Закарпатській області