Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про особливості декларування доходів у 2020-му говорили податківці та керівники Ужгородщини

, опубліковано 24 лютого 2020 о 15:16

Днями в приміщенні Ужгородської райдержадміністрації відбулась зустріч фахівців Ужгородського управління ГУ ДПС у Закарпатській області з головою Ужгородської райдержадміністрації В'ячеславом Дворським, головою Ужгородської районної ради Русланом Чорнаком та головами виконавчих комітетів сільських та селищних рад Ужгородського району.

Начальник Ужгородського управління ГУ ДПС у Закарпатській області Василь Пацкан зазначив, що метою цієї зустрічі є кампанія декларування доходів громадян, отриманих протягом 2019 року, яка розпочалася 1 січня 2020 року та триватиме до 1 травня 2020 року. Фахівець наголосив, що  забезпечення повноти декларування доходів громадян – це основне джерело наповнення місцевих бюджетів і закликав до плідної співпраці в цьому напрямку голів сільських та селищних громад. На жаль, в суспільстві існують випадки ухилення громадян від сплати податків. Громадяни обробляють земельні ділянки в сільській місцевості, вирощують зернові та отримують дохід, але задекларувати його забувають. Завдяки спільним заходам представниками органів місцевого самоврядування можливо залучити до декларування цю категорію громадян в повному обсязі.

Заступник начальника Ужгородського управління ГУ ДПС у Закарпатській області – начальник відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Юрій Орел надав роз’яснення щодо особливостей декларування доходів громадянами, отриманих у 2019 році. Та наголосив, що обов’язок з подання річної декларації про майновий стан і доходи за наслідками 2019 року виникає у тих громадян, які протягом минулого року отримували доходи, що підлягають оподаткуванню, зокрема: доходи від осіб, які  не є податковими агентами (тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи); від надання рухомого майна або нерухомості в оренду (суборенду), житловий найм (піднайм) якщо орендар та орендодавець фізичні особи; інвестиційний прибуток; будь-які іноземні доходи; доходи у вигляді спадщини та подарунків, які підлягають обов’язковому декларуванню та при нотаріальному посвідченні яких податок не сплачувався; в інших випадках, передбачених законодавством, зокрема, при отриманні у власність майна за рішенням суду тощо. Акцентував увагу на розширенні переліку витрат, що дають право на отримання податкової знижки.

Податківець зауважив, що при направленні декларації засобами електронного зв’язку громадяни можуть скористатися електронним сервісом в «Електронному кабінеті», який передбачає часткове автоматичне заповнення декларації на підставі облікових даних платника, відомостей щодо нарахованих (виплачених) доходів, наявних в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків та відомостей щодо об’єктів нерухомого (рухомого) майна.

Варто зазначити, що в Центрі обслуговування платників Ужгородського управління ГУ ДПС у Закарпатській області створені сприятливі умови для виконання платниками конституційного обов’язку з декларування доходів. Кожен громадянин може отримати роз’яснення та допомогу при заповненні декларацій. На інформаційних стендах розміщена інформація з питань декларування.

Також, присутні мали змогу поставити запитання, висловити пропозиції щодо вдосконалення перебігу деклараційної кампанії та отримали тематичну друковану продукцію.

За матеріалами Ужгородського управління

ГУ ДПС у Закарпатській області