Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Воловецька ДПІ: про нюанси використання РРО/ПРРО – під час семінару-тренінгу

опубліковано 09 листопада 2023 о 16:06

Фахівці Воловецької ДПІ днями провели семінар-тренінг з платниками де платників проінформовано про новації у застосуванні реєстраторів розрахункових операцій та дію Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Обов’язок використання РРО/ПРРО під час здійснення розрахункових операцій набрав чинності ще із 01.01.2022.

Тож, використання РРО/ПРРО наразі є обов’язковим для:

- ФОП ІІ-ІV груп незалежно від виду діяльності та обсягу доходу;

- ФОП на загальній системі оподаткування.

 Податківці зауважують, що для проведення розрахунків суб’єкт господарювання обирає самостійно – РРО чи ПРРО він буде застосовувати. Якщо надає перевагу ПРРО, то обирає самостійно – безоплатний ПРРО від ДПС чи комерційний ПРРО. Особливу увагу податківці звертають на можливість використання програмних РРО, що є альтернативою класичним касовим апаратам.Підприємцям не обов’язково купувати класичний касовий апарат, можна зареєструвати його безкоштовний аналог – програмний РРО, який безкоштовно пропонує податкова служба. Безоплатний ПРРО від ДПС розміщено у відкритому доступі на відповідних цифрових платформах. Для цього необхідно завантажити відповідну програму з сайту ДПС України та встановити її на доступний гаджет – смартфон, ноутбук чи комп’ютер.

Податківці роз’яснюють суб’єктам господарювання алгоритм реєстрації РРО/ПРРО. та поновлення відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Умовою дотримання законодавства у сфері застосування РРО/ПРРО є реєстрація РРО та/або ПРРО в контролюючому органі.

Податківці детально інформують про те, як зареєструвати РРО та ПРРО, а також про переваги їх використання у підприємницькій діяльності.

Подати до контролюючого органу заяву для реєстрації РРО можна в електронній або паперовій формі, для реєстрації ПРРО – виключно в електронній формі.

Роз’яснюючи положення податкового та трудового законодавства, податківці акцентують увагу на важливості сплати єдиного податку.

Також податківці при кожній зустрічі роз’яснюють суб’єктам господарювання можливості сервісу «Електронний кабінет платника».

Робота у приватній частині «Електронного кабінету платника» здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису, отриманого у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг.

Вхід в Електронний кабінет здійснюється за адресою cabinet.tax.gov.ua або через офіційний вебпортал ДПС.

За матеріалами Воловецької ДПІ

ГУ ДПС у Закарпатській області